veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen podologische zolen, orthopedische steunzolen en steunzolen?

Een steunzool is wat in de supermarkt of bij de schoenwinkel hangt. Vaak hanteren ze een soort ‘one size fits all problems’-principe en is de schoenmaat het grootste verschil met die van de buurman. Orthopedische steunzolen worden voorgeschreven door een arts-specialist. Podologische zolen zijn dan weer het resultaat van een uitgebreid onderzoek en het hand- en vakwerk van een podoloog. Ze zijn maatwerk, individueel en hebben een langere levensduur.

 

Wat is het nut van een bewegingsanalyse?

Meten is weten. Een bewegingsanalyse maakt deel uit van het grondig onderzoek door de podoloog. Hier focust het zich op de ‘statiek en dynamiek van het lichaam’. Daarbij krijgen voeten, knieën, heupen, bekken en lage rug een grondige inspectie.

 

Is er terugbetaling voorzien op podologische zolen?

Dat hangt af van het ziekenfonds waarvan u lid bent.

Helan (vroeger Partena en Onafhankelijk Ziekenfonds) betaalt zonder voorschrift 50 euro terug, per paar podologische zolen. De Liberale Mutualiteit betaalt tweejaarlijks 30 euro terug. Het Vlaams&Neutraal ziekenfonds Vlaanderen en het Neutraal ziekenfonds Vlaanderen betalen eveneens jaarlijks 50 euro terug per paar. Een podologisch consult, podologische voetverzorging, podologische zooltherapie … u vraagt het voor alle zekerheid na bij uw ziekenfonds.

 

Vanaf welke leeftijd laat ik mijn kind best controleren?

Goed begonnen is half gewonnen. Vanaf 6 jaar is een controle of analyse zinvol. Wanneer sprake is van pijn tijdens de nacht, of aanhoudende klachten, mag het ook vroeger. Dat leidt niet zeker naar een podologische zooltherapie. Een tijdige check kan later de nood om te corrigeren wel voorkomen.

 

Wat is nu eigenlijk juist een hielspoor?

Met cowboys heeft het niks te maken, of het moeten de cowboyverhalen zijn die erover verteld worden. Hielspoor is een verkalking onderaan de voet, aan de peesplaat, net voor de hiel. Het hielspoor ontstaat als het gevolg van een peesontsteking. Het is die laatste die pijn en last veroorzaakt. Het podologisch onderzoek brengt oorzaak en gevolg in kaart, en verlost u uiteindelijk van deze pijnlijke kwaal.

 

Help! Ik heb een hallux valgus! Wat kan ik eraan doen?

Niet panikeren, dat is zeker. ‘Hallux’ betekent ‘teen’, ‘valgus’ is ‘scheef’. Uw grote teen leunt tegen zijn collega’s en daardoor ontstaat aan de andere zijde een knobbel. Een podologisch onderzoek brengt oorzaak en gevolg in kaart, en kan het fenomeen vertragen of oplossen. Goed schoeisel is vaak een letterlijke stap in de goede richting.

 

Ik heb platvoeten/holvoeten. Moet ik zolen dragen?

Dat is geen zekerheid. De voetboog sturen, door middel van goede schoenen en/of podologische zolen kan inderdaad een optie zijn. Maar: elke voet is anders, dus is ook elke plat- of holvoet anders. Een analyse is altijd zinvol, de oplossing nooit dezelfde.

 

Is het normaal dat mijn snel groeiende kind blijft klagen van pijn?

Botten en spieren groeien op verschillende tempo’s. In het beste geval loopt er even een slungelachtige puber met tijdelijk iets te lange armen door uw huis, maar groeipijnen kunnen ook echte problemen veroorzaken. Groeipijn verdwijnt soms, om later eventueel terug te keren. Geduld hebben is een optie. Een podologisch onderzoek zal oorzaak en gevolg evenwel in kaart brengen, en laat toe dat sport en beweging op een goede en gezonde manier mogelijk blijven.

 

Passen podologische zolen in gelijk welke schoenen?

Jazeker. De vraag is evenwel of daar nadien uw voeten nog bij kunnen. Dat is iets waar rekening mee kan gehouden worden, bijvoorbeeld door voor schoenen met een uitneembaar voetbed te kiezen. Een extra element – een podologische zool – zomaar in een goed aansluitende, perfect zittende en heerlijk aanvoelende schoen passen, zou eigenlijk niet mogelijk mogen zijn. Tenzij de originele zool verdwijnt. Maar alweer: elke voet, elke podologische zool én elke schoen is anders.

 

Is een dure schoen ook een goede schoen?

Dat kan. Al kan een minder dure schoen net zo goed zijn. Of niet. En het hangt er dan ook nog vanaf wat je met die dure schoen doet. Een dure, lederen, handgemaakte schoen met hoge hak is zaterdagavond fantastisch op de dansvloer, maar niet geschikt om op zondagmorgen te gaan hardlopen.

 

Om de hoeveel tijd moet ik mijn loopschoenen vervangen?

De demping in de zool is altijd onderhevig aan slijtage. Gespecialiseerde firma’s adviseren dat 1000 gelopen kilometers zowat de leidraad zijn. Al zitten ook de ondergrond waarop je loopt en de zichtbare slijtage van de zool en de schoen er voor iets tussen. Net zoals de loopstijl en het gewicht van de hardloper, of het merk en type van de loopschoen. Drie jaar stil in de kast staan, is evenmin ideaal voor de conditie van een schoen. Uw podoloog helpt u op het juiste pad.

 

Is podologie een exacte wetenschap?

Podologie is een paramedische wetenschap. Dat betekent dat er medische handelingen gesteld worden, door niet-artsen. Is dat nattevingerwerk? Nee. Exacte wetenschap? Ook niet helemaal. Het individuele aspect verhindert dat elke voet (1) plus elke zool (+1) zeker hetzelfde resultaat oplevert (=2).

Hebt u een vraag waarop u het antwoord niet gevonden hebt?