Maak een afspraak

voor bewegingsanalyses

Wie doet wat? - Praktijk Podoloog Kris Desaever

Pedicure/gespecialiseerd voetverzorger vs podoloog

·         Pedicure of gespecialiseerde voetverzorger is in België een gereglementeerd beroep. Dit wil zeggen dat je de titel enkel mag gebruiken als je een erkende opleiding volgde. Deze opleidingen zijn vaak via Syntra of via volwassenenonderwijs. De opleiding duurt 1 jaar. Vaak zie je dat pedicures zich medisch pedicure noemen, maar de term medisch mag enkel gebruikt worden door artsen. Er bestaat dan ook geen enkele opleiding tot medisch pedicure.

Een pedicure biedt basiszorg van de voeten. Je kan terecht bij de pedicure voor zowel verzorgende behandelingen (nagels knippen, eelt verwijderen, oppervlakkige eksterogen of likdoorns verwijderen; …) als voor esthetische behandelingen (nagels lakken, voetmassage; …). Een pedicure mag deze acties stellen bij patiënten met niet-risico voeten.

·         Podologie is een paramedisch beroep . Je krijgt de titel na een voltijdse driejarige bacheloropleiding aan de hogeschool (voor Vlaanderen kan dit enkel aan de Arteveldehogeschool te Gent).

Een podoloog biedt dezelfde behandeling als een pedicure, met uitzondering van de esthetische behandelingen. De podoloog gaat echter op zoek naar de oorzaak van het probleem. Op die manier kan vermeden worden dat de klacht steeds terugkomt. Zo kan een eksteroog/likdoorn tussen 2 tenen aangepakt worden met een op maat gemaakte silicone-orthese. Kan een ingroeiende nagel gecorrigeerd worden met een nagelbeugel. Kan steeds terugkerende eelt of eksterogen vermeden worden via drukontlasting adhv vilttherapie.

Een podoloog is opgeleid om iets complexere problemen aan te pakken, denk hierbij aan een eksteroog onder de nagel of ingroeiende nagels met ontsteking van de nagelwal.

Patiënten met reuma of diabetes al dan niet met een risico-voet zijn aan het juiste adres bij de specifieke kennis vaardigheden die de podoloog meekreeg vanuit zijn opleiding.

Vaak werken pedicure en podoloog samen. Patiënten kunnen voor de basis verder terecht bij de pedicure en voor de iets moeilijkere materie kunnen ze dan terecht bij de podoloog.

Voor meer info omtrent de terugbetalingen van een instrumentele behandeling bij een podoloog, klik hier.

 

Orthopedische steunzolen vs podologische zolen

·         Orthopedische steunzolen worden meestal voorgeschreven door een orthopedist of fysisch geneesheer na een kort voorafgaand statisch onderzoek. Daarna wordt een afdruk genomen in een schuimdoos of 2D-scan. Op basis van deze afdruk worden dan de orthopedische zolen gemaakt. In de meeste gevallen gaat het om een geprefabriceerde steunzool die licht aangepast wordt. De meest gebruikte materialen zijn kurk en leder, die aan elkaar gelijmd worden. Deze zolen worden afgeleverd door een orthopedisch technieker, afkomstig van het bedrijf waarmee de orthopedist samenwerkt.

·         Podologische zolen worden steeds volledig op maat gemaakt op basis van een voorafgaand podologisch onderzoek met analyse van het stap- en/of looppatroon. De podoloog gaat met andere woorden zowel het onderzoek als het ontwerpen van de zolen zelf uitvoeren.

Indien na afloop van het podologisch onderzoek geen indicaties voor zooltherapie aanwezig zijn of er geen link is tussen de klacht en het resultaat van het onderzoek, worden geen zolen aangemaakt.

Indien er na overleg met de patiënt besloten wordt om podologische zolen aan te maken wordt een 3D-afdruk van beide voeten gemaakt in de meest ideale positie van beide voeten. Dit verloopt gedigitaliseerd met behulp van de Borginsole 3D digitizer. Dit toestel garandeert een heel hoge nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid van de afdruk. Met andere woorden de podoloog beslist zelf hoe de afdruk genomen wordt aan de hand van de resultaten van het onderzoek.

De afdruk wordt ingescand door de 3D-scanner waarna alles verder digitaal verloopt. Het ontwerp van de zolen wordt voor zowel de linker- als voor de rechtervoet afzonderlijk, op maat opgesteld. Hierbij wordt niet enkel rekening gehouden met de anatomische assen van de voet maar ook met de hoger gelegen gewrichten.

Dit ontwerp wordt dan uitgefreesd via een CAD-CAM-freesmachine. Dit garandeert een perfecte uitvoering van het zoolontwerp. More than feet werkt samen met de firma Borginsole voor de aanmaak van de zolen. Meer info vind je op www.borginsole.com.

Podologische zolen worden gemaakt uit EVA (ethyl vinyl acetaat). Deze kunststof absorbeert geen vocht, is slijtvast en heel licht in gewicht. EVA is beschikbaar in verschillende hardheden en kleuren. De keuze van het materiaal wordt gemaakt aan de hand van de resultaten van het podologisch onderzoek. Aangezien tijdens het productieproces geen lijm betrokken is, mogen de zolen gewassen worden op 40° in de wasmachine. Op deze manier blijven de zolen proper wat de duurzaamheid van de zolen ten goede komt.

Al naargelang de belasting van de zolen kan de levensduur van de zolen variëren, maar gemiddeld zit dit rond de 2.5 à 4 jaar. Bij kinderen zijn de zolen vaak sneller aan vervanging toe, gezien de groei van de voeten, maar ook hier ligt de gemiddelde levensduur rond 1.5 jaar.

Er wordt veel aandacht besteed aan de schoenen waarin de zolen gedragen zal worden. Schoen en podologische zolen moeten elkaar perfect aanvullen, enkel dan worden optimale resultaten behaald. Vaak kan 1 paar zolen in meerdere paar schoenen gedragen worden, bv. zowel in veiligheidschoenen als in loopschoenen. Indien omwille van praktische redenen de patiënt toch graag een tweede paar zolen wil, kan dit aan gereduceerd tarief.

Bij het afhalen van de zolen wordt tijd genomen om de zolen af te passen in de schoen en uit te leggen hoe de zolen moeten opgebouwd worden om tot een optimale adaptatie te komen.