Maak een afspraak

voor bewegingsanalyses

Wie doet wat? - Praktijk Podoloog Kris Desaever

Orthopedische steunzolen vs podologische zolen

·         Orthopedische steunzolen worden meestal voorgeschreven door een orthopedist of fysisch geneesheer na een kort voorafgaand statisch onderzoek. Daarna wordt een afdruk genomen in een schuimdoos of 2D-scan. Op basis van deze afdruk worden dan de orthopedische zolen gemaakt. In de meeste gevallen gaat het om een geprefabriceerde steunzool die licht aangepast wordt. De meest gebruikte materialen zijn kurk en leder, die aan elkaar gelijmd worden. Deze zolen worden afgeleverd door een orthopedisch technieker, afkomstig van het bedrijf waarmee de orthopedist samenwerkt.

·         Podologische zolen worden steeds volledig op maat gemaakt op basis van een voorafgaand podologisch onderzoek met analyse van het stap- en/of looppatroon. De podoloog gaat met andere woorden zowel het onderzoek als het ontwerpen van de zolen zelf uitvoeren.

Indien na afloop van het podologisch onderzoek geen indicaties voor zooltherapie aanwezig zijn of er geen link is tussen de klacht en het resultaat van het onderzoek, worden geen zolen aangemaakt.

Indien er na overleg met de patiënt besloten wordt om podologische zolen aan te maken wordt een 3D-afdruk van beide voeten gemaakt in de meest ideale positie van beide voeten. Dit verloopt gedigitaliseerd met behulp van de Borginsole 3D digitizer. Dit toestel garandeert een heel hoge nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid van de afdruk. Met andere woorden de podoloog beslist zelf hoe de afdruk genomen wordt aan de hand van de resultaten van het onderzoek.

De afdruk wordt ingescand door de 3D-scanner waarna alles verder digitaal verloopt. Het ontwerp van de zolen wordt voor zowel de linker- als voor de rechtervoet afzonderlijk, op maat opgesteld. Hierbij wordt niet enkel rekening gehouden met de anatomische assen van de voet maar ook met de hoger gelegen gewrichten.

Dit ontwerp wordt dan uitgefreesd via een CAD-CAM-freesmachine. Dit garandeert een perfecte uitvoering van het zoolontwerp. More than feet werkt samen met de firma Borginsole voor de aanmaak van de zolen. Meer info vind je op www.borginsole.com.

Podologische zolen worden gemaakt uit EVA (ethyl vinyl acetaat). Deze kunststof absorbeert geen vocht, is slijtvast en heel licht in gewicht. EVA is beschikbaar in verschillende hardheden en kleuren. De keuze van het materiaal wordt gemaakt aan de hand van de resultaten van het podologisch onderzoek. Aangezien tijdens het productieproces geen lijm betrokken is, mogen de zolen gewassen worden op 40° in de wasmachine. Op deze manier blijven de zolen proper wat de duurzaamheid van de zolen ten goede komt.

Al naargelang de belasting van de zolen kan de levensduur van de zolen variëren, maar gemiddeld zit dit rond de 2.5 à 4 jaar. Bij kinderen zijn de zolen vaak sneller aan vervanging toe, gezien de groei van de voeten, maar ook hier ligt de gemiddelde levensduur rond 1.5 jaar.

Er wordt veel aandacht besteed aan de schoenen waarin de zolen gedragen zal worden. Schoen en podologische zolen moeten elkaar perfect aanvullen, enkel dan worden optimale resultaten behaald. Vaak kan 1 paar zolen in meerdere paar schoenen gedragen worden, bv. zowel in veiligheidschoenen als in loopschoenen. Indien omwille van praktische redenen de patiënt toch graag een tweede paar zolen wil, kan dit aan gereduceerd tarief.

Bij het afhalen van de zolen wordt tijd genomen om de zolen af te passen in de schoen en uit te leggen hoe de zolen moeten opgebouwd worden om tot een optimale adaptatie te komen.